IT infrastructuur: betekenis, onderdelen [+ in kaart brengen]

Vraag je jezelf af of je huidige IT nog wel toekomstbestendig is?

En stel je jezelf de vraag of je IT infrastructuur niet eens aan vervanging toe is? 

Zo ja, dan zijn er waarschijnlijk de nodige optimalisaties aan je netwerk te verrichten!

Maar waar ga je deze verbeteringen doorvoeren? 

Het voorbeeld en stappenplan uit dit artikel helpen je bij het in kaart brengen en verbeteren van je IT infrastructuur. 

Wat is IT infrastructuur?

IT infrastructuur bestaat uit alle IT-voorzieningen (Hardware en Software) die nodig zijn binnen een organisatie, als ondersteuning van de verschillende bedrijfsprocessen. 

De ICT infrastructuur is het complete plaatje aan voorzieningen die je als organisatie nodig hebt om je bedrijfsprocessen te ondersteunen. Het beheren en beveiligen is indirect ook een onderdeel van de IT infrastructuur. Het gaat dus om zowel de tastbare systemen (printers en routers) als de onzichtbare systemen (denk aan firewalls en internetverbindingen).

Wist je dat je tegenwoordig je IT infrastructuur kunt afnemen bij een leverancier? Infrastructure as a service (IAAS) noemen we dat.

Welke onderdelen vallen er binnen je IT infrastructuur

Je vraagt je nu misschien af welke onderdelen er specifiek binnen je IT infrastructuur vallen? Hieronder een lijstje van de onderdelen waaraan je zoal kunt denken:

  • Servers;
  • Printers;
  • Public & private cloud;
  • Routers;
  • Firewalls;
  • Wireless devices.

Eigenlijk omvat de ICT infrastructuur alles wat met IT te maken heeft binnen je organisatie. Voor een compleet overzicht kun je de afbeelding verderop in dit blog gebruiken.

Waarom je IT infrastructuur in kaart brengen?

Je weet nu precies wat er allemaal valt onder de IT infrastructuur. Maar waarom zou je eigenlijk je IT omgeving in kaart gaan brengen? 

Denk er eens aan hoe belangrijk je ICT omgeving is binnen je organisatie. Kun je eigenlijk nog wel werken zonder dat dit optimaal functioneert? 

Een goed werkende ICT omgeving is dus essentieel. Vandaar dat het zo belangrijk is om hier serieus mee bezig te zijn. 

Verder zorgt het in kaart brengen van de infrastructuur voor de volgende voordelen: 

  • Het helpt je bij het oplossen van storingen
  • Je krijgt hierdoor grip en overzicht
  • Het Geeft je de mogelijkheid verbeteringen aan te brengen

IT infrastructuur in kaart brengen

Hoe breng je je IT infrastructuur in kaart? [Stappenplan]

Je hebt nu een beter beeld van wat IT infrastructuur inhoudt. Maar de reden dat je deze blog leest is waarschijnlijk omdat je je eigen IT infrastructuur in kaart wilt brengen. Het doel hierbij is natuurlijk niet alleen het in kaart brengen, maar ook het verbeteren van je huidige omgeving. 

Breng je IT in kaart en ga aan de slag met verbeteren. Doorloop hiervoor de onderstaande stappen: 

Stap 1: Maak een overzicht van de huidige systemen/oplossingen

Maak eerst een overzicht van je huidige infrastructuur. De wijze waarop de IT is ingericht, is anders voor ieder bedrijf. Hier komt dus echt een stukje maatwerk bij kijken. 

Maar waar begin je bij het in kaart brengen? Onderstaande afbeelding is een globaal voorbeeld van hoe je IT infrastructuur eruit kan zien. Dit geeft je wat houvast om een soortgelijk overzicht te maken voor jouw organisatie. 

Hieronder het voorbeeld van hoe je je IT infrastructuur overzichtelijk maakt. Ga bijvoorbeeld na hoeveel printers je hebt, of en welke cloud je gebruikt en geef aan hoeveel routers je hebt. 

IT infrastructuur in kaart brengen visual

 

Stap 2: Bepaal je doelen

Mooi, je hebt nu een beter overzicht van je huidige IT infrastructuur. Dit is natuurlijk al waardevol voor je organisatie. Maar de echte meerwaarde zit hem in het verbeteren van deze infrastructuur. 

Voordat je je IT zo optimaal mogelijk verbetert, moet je eerst bepalen wat je doelstellingen zijn m.b.t je ICT. Dit geeft je een stukje sturing en visie richting de toekomst. 

Deze doelen zijn natuurlijk ultra specifiek voor jouw organisatie. Houd hierbij rekening met de toekomstbestendigheid van de nieuwe ICT oplossingen, want deze hardware en software veroudert snel. 

Stap 3: Verbeter je ICT-omgeving

Je hebt nu een beter overzicht van de huidige situatie en een ICT-visie gericht op de toekomst. Nu is het zaak om dit overzicht en deze visie te gebruiken om de huidige infra te verbeteren. 

Ga na welke onderdelen van je IT verouderd zijn en welke juist nog prima werken. Vraag bijvoorbeeld bij collega’s na wat zij van de huidige programma’s vinden en waar zij verbeterpunten zien.

Bepaal welke onderdelen je wilt vervangen en welke juist niet. Doordat je het overzicht van je huidige infra in kaart hebt, zal deze beslissing een stuk eenvoudiger zijn voor je. 

Probeer de balans te vinden tussen budget en resultaat. Een gefaseerde aanpak is hierbij aan te raden. Hierdoor houd je de kosten onder controle. En daarbij zal deze gefaseerde aanpak de adaptatie ten goede komen. 

Stap 4: Blijf ontwikkelen

Gefeliciteerd, je IT infrastructuur is succesvol geoptimaliseerd! 

Maar helaas ben je nooit klaar met het optimaliseren van je IT. Dit is een on-going proces. Blijf daarom dan ook steeds, waar nodig, aanpassingen doen aan je ICT-omgeving. Doe dit bij voorkeur in kleine stapjes, zodat je bedrijfsprocessen gewoon gewaarborgd blijven. 

Zelf doen of uitbesteden?

Gebruik de inzichten uit dit artikel en ga aan de slag met het in kaart brengen van je IT infrastructuur.

Lijkt dit je lastig om alleen te doen? Of wil je advies over hoe je je huidige ICT omgeving verbetert? Neem dan gerust contact met ons op. 

Gerelateerde blogs

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

Lees meer
Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren Overweeg je Linux te implementeren in je MKB? Slimme zet! Dit krachtige, open-source besturingssysteem biedt niet alleen kostenbesparingen maar ook een robuuste beveiliging en ongekende aanpasbaarheid aan jouw...

Lees meer

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist Ben je van plan je ICT uit te besteden? Dan is het slim om een Service Level Agreement, afgekort SLA, op te stellen. Je spreekt dan samen met je leverancier af aan welke kwaliteit de dienstverlening dient te...

Lees meer
Share This