Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons in de verschillen en helpen we je met het maken van de beste keuze voor jouw bedrijf.

Managed VPS

Managed VPS neemt het technische beheer uit handen, met de hosting-provider die zorgt voor updates, beveiliging, en support. Bij een managed VPS is het niet alleen de verantwoordelijkheid van de provider om de VPS in de lucht te hebben – maar ook dat de diensten die onder het ‘managed’ vallen echt werken. Het bespaart tijd en middelen, essentieel voor MKB’ers die zich willen focussen op hun kernactiviteiten zonder zich zorgen te maken over technische complicaties. 

Uitgebreide ondersteuning

Naast basisbeheer bieden veel providers ook proactieve monitoring en optimalisatie advies om de prestaties te verbeteren. Echter is bij managed VPS de belangrijkste vraag, wat valt er allemaal onder ‘managed’? Wat doet de provider op gebied van:

 • Beheer
 • Configuratie
 • Updates
 • Monitoring
 • Backups

Daarbij is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de service mogelijkheden zijn. Kun je altijd iemand bereiken als er iets aangepast moet worden of als er een probleem is? Bieden ze 24/7 ondersteuning? Hoe snel zijn de reacties en welke oplos tijden mag je verwachten? 

Het hebben van een duidelijk Service Level Agreement (SLA) is van cruciaal belang hierin. Ook bij een unmanaged VPS is dit belangrijk, echter zal de SLA dan beknopter zijn.

managed vs unmanaged VPS

Unmanaged VPS

Bij een unmanaged VPS ben je zelf verantwoordelijk voor het beheer van je server, inclusief updates en beveiliging. De keuze voor een unmanaged VPS vereist van een bedrijf een afweging tussen kostenbesparing en de noodzaak van technische kennis binnen het bedrijf. 

Dit kan invloed hebben op de beslissing om interne IT-resources te ontwikkelen of uit te breiden. Of het kan een stimulans zijn om te investeren in externe expertise voor kritieke beheer- en beveiligingstaken. Unmanaged VPS is eenvoudiger in kosten te vergelijken, omdat je de dienstverleners naast elkaar kunt leggen. 

Flexibiliteit en Controle

Het belangrijkste voordeel is de volledige controle over je server, wat ideaal is voor bedrijven met specifieke behoeften of met de technische kennis in huis.

Overwegingen voor MKB

Belangrijk is de afweging tussen de lagere kosten en de benodigde technische vaardigheden om de server zelf te beheren. Zonder de juiste kennis kan dit leiden tot beveiligingsrisico’s en potentieel meer downtime. 

Voer de overstap uit volgens het migratieplan. Begin met niet-kritieke systemen om de impact op de bedrijfsvoering te minimaliseren. 

Een vergelijking tussen de twee

Een managed VPS biedt gemoedsrust en tijdbesparing, terwijl een unmanaged VPS meer controle en lagere kosten biedt. De keuze hangt af van je bedrijfsbehoeften en technische capaciteiten.

Veiligheid en beveiliging

Bij managed VPS-diensten omvatten beveiligingsmaatregelen vaak geautomatiseerde updates en patches voor het besturingssysteem en geïnstalleerde software, actieve monitoring van het systeem om ongebruikelijke activiteiten te detecteren, en preventieve acties tegen bedreigingen zoals DDoS-aanvallen. Er wordt ook gezorgd voor regelmatige back-ups, firewall configuratie en – afhankelijk van de provider – mogelijk ook intrusion detection en prevention systemen.

Deze gelaagde benadering helpt de integriteit en veiligheid van bedrijfsgegevens en -operaties te waarborgen, een essentiële overweging voor elke MKB-directeur die de risico’s van cyberdreigingen wil minimaliseren.

Wil je toch kiezen voor een unmanaged VPS – en absoluut zeker zijn van een veilige omgeving? Dan is er altijd nog de keuze om dit bij een onafhankelijk expert neer te leggen, die precies weet hoe je te allen tijde een unmanaged VPS veilig stelt. 

Performance vergelijking

Bij een managed VPS worden de server prestaties vaak geoptimaliseerd door de hosting-provider, wat kan leiden tot betere snelheid en efficiëntie voor je website of applicatie. Dit komt doordat providers ervaring hebben met het configureren van servers voor optimale prestaties en beveiliging. 

Bij een unmanaged VPS daarentegen hangen de prestaties sterk af van je eigen kennis en inspanningen om de server te configureren en te onderhouden. Dit biedt meer flexibiliteit, maar vereist een hoger niveau van technische expertise om de server goed te optimaliseren.

Keuze strategieën voor MKB-bedrijven

Om een weloverwogen keuze te maken tussen managed en unmanaged VPS, gericht op het maximaliseren van hosting prestaties voor je MKB, is het belangrijk om:

 • Bedrijfsbehoeften te evalueren
  Overweeg welke technische vereisten en bedrijfsprocessen essentieel zijn voor je onderneming.
 • Technische capaciteit te beoordelen
  Heb je toegang tot de nodige technische expertise om een unmanaged VPS effectief te beheren of is het voordeliger om dit uit te besteden aan een managed service of onafhankelijk expert?
 • Budget overwegingen mee te nemen
  Analyseer de totale kosten van eigenaarschap, inclusief mogelijke besparingen op IT-personeel bij een managed VPS tegenover de lagere initiële kosten maar potentieel hogere operationele kosten van een unmanaged VPS. Kijk hierbij ook goed wat een managed VPS daadwerkelijk voor services en support te bieden heeft. 
 • Checklists te gebruiken
  Stel checklists op om je vereisten en doelen duidelijk te definiëren en te vergelijken met wat managed en unmanaged VPS-aanbieders te bieden hebben.

Conclusie

Bij het kiezen tussen managed en unmanaged VPS voor MKB-bedrijven is het cruciaal om de specifieke behoeften, technische capaciteiten, en budgettaire overwegingen van je bedrijf zorgvuldig af te wegen. Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, kan je een keuze maken die niet alleen past bij de huidige, maar ook bij de toekomstige behoeften van je bedrijf, wat resulteert in optimale hosting prestaties en bedrijfsgroei. Kom je er niet uit? Neem gerust vrijblijvend contact op, we denken graag met je mee. 

Gerelateerde blogs

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren Overweeg je Linux te implementeren in je MKB? Slimme zet! Dit krachtige, open-source besturingssysteem biedt niet alleen kostenbesparingen maar ook een robuuste beveiliging en ongekende aanpasbaarheid aan jouw...

Lees meer

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist Ben je van plan je ICT uit te besteden? Dan is het slim om een Service Level Agreement, afgekort SLA, op te stellen. Je spreekt dan samen met je leverancier af aan welke kwaliteit de dienstverlening dient te...

Lees meer

Wat kost werken in de Cloud? + Calculator

Wat kost werken in de Cloud? + Calculator Je ziet de voordelen van cloud computing. Maar wat kost werken in de cloud eigenlijk? En ben je dan voordeliger uit? Wanneer je je gaat verdiepen in cloudoplossingen kan dat overweldigend zijn. Want wat is de beste oplossing...

Lees meer
Share This