Waarom een zakelijke cyberverzekering? [Uitleg, Tips, Kosten]

Cyberaanvallen, datalekken, fraude, losgeld betalen. Wereldwijd en ook in Nederland krijgen we er steeds vaker mee te maken. De schade bij dit soort incidenten kan oplopen van tienduizenden euro’s tot tonnen. Is een zakelijke cyberverzekering een oplossing? In dit blog delen we onze visie als ICT expert met uitleg, handige tips en kosten.

Wat is een cyberverzekering?

Een cyberverzekering dekt de financiële gevolgen van cybercrime en digitale risico’s. Denk aan ransomware aanvallen, hacking of een datalek door menselijk handelen. Situaties die enorme gevolgen kunnen hebben voor jou als bedrijf en de betrokkenen. 

Hoeveel schade er wordt vergoed is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Onderling bestaan er grote verschillen. In de meeste gevallen dekt een cyberverzekering aansprakelijkheidskosten, eigen schade en omzetverlies. 

Waarom een zakelijke cyber verzekering? 

Een zakelijke cyberverzekering sluit je af om dezelfde redenen dat je andere verzekeringen afsluit. De risico’s zijn te groot om te dragen en daarom dek je ze graag af. Daarbij kun je denken aan risico’s als kosten voor het opnieuw genereren van data, het moeten inhuren van experts, imagoschade of het verlies van klanten. 

De noodzaak van een cyberverzekering hangt sterk samen met jouw bedrijfsvoering. In hoeverre ben je afhankelijk van digitale bedrijfsprocessen? In welke branche ben je actief? Verzamel je veel privacygevoelige informatie? En niet onbelangrijk: hoe is je ICT omgeving ingericht en beveiligd? 

Twijfel je of een cyberverzekering voor jou interessant is? Wanneer jouw bedrijf een klein risico heeft op digitale problemen en/of cyberaanvallen, dan is een verzekering wellicht niet nodig. Het afsluiten van een cyberverzekering biedt voor- en nadelen. Check daarom goed wat voor jou werkt.

Voordelen

  • De verzekeraar stelt een team van deskundigen beschikbaar die je bedrijf bijstaat in geval van schade.
  • Naast directe financiële gevolgen worden ook juridische kosten gedekt. Denk aan claims aangaande privacy en aansprakelijkheid. 
  • Het uit voorzorg inkopen van extra ICT capaciteit.
  • Begeleiding en betaling in geval van afpersing. 
  • De meeste verzekeraars bieden inzicht in de risico’s voor jouw bedrijf met een cyberscan. 

Nadelen

  • Het vergelijken van verzekeringen kost veel tijd en moeite. 
  • Er zijn grote verschillen in het aanbod van cyberverzekeringen. Controleer goed of de gekozen dekking voldoende is. 
  • Je bedrijf dient aan voorwaarden te voldoen die risico’s tot een minimum beperken.
  • In geval van schade heb je te maken met een eigen risico in de vorm van een paar uur wachttijd en (hoge) kosten. 
  • De cyberverzekering dient aan te sluiten op de AVG-wetgeving.

Cyberverzekering afsluiten? Hier moet je op letten

Wanneer je een cyberverzekering wilt afsluiten is het van belang om goed onderzoek te doen. Neem de tijd en schakel eventueel hulp in van experts. Er bestaan grote verschillen tussen cyberverzekeringen. Zoek naar een vangnet dat passend is voor jouw bedrijfssituatie.

Wat dekt een cyberverzekering?

Is de verzekeraar helder over wat wordt gedekt en wat niet? Cybercriminaliteit is een breed begrip. Welke kosten worden daadwerkelijk vergoed? Denk bijvoorbeeld ook aan kosten voor crisismanagement en imagoschade. Mocht je te maken krijgen met een cyberincident dan weet jij waar je aan toe bent.

Wat krijg je bij een cyberverzekering?

Niemand wordt er vrolijk van, maar na het lezen van de voorwaarden weet je precies hoe of wat. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen een basis- en een aanvullende verzekering? Krijg je in geval van een cyberincident gelijk toegang tot een deskundig team die je bedrijf bijstaat of heb je een eigen risico met een paar uur wachttijd? Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Wat kost een cyberverzekering?

Hoeveel premie je betaalt is sterk afhankelijk van jouw bedrijfssituatie. Vergelijk verzekeringsmaatschappijen en vraag meerdere offertes op. Zo kun je inschatten wat een cyberverzekering voor jouw bedrijf kost. Of kijk gelijk op deze website voor een indicatie van de premiekosten

Cyberverzekering nodig of niet? 

Als ICT experts met een full-scope ISO 27001 certificaat op zak weten we als geen ander hoe je informatie veilig stelt. We kunnen daarom met je meedenken wanneer het raadzaam is je hiervoor te verzekeren. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op. Wij denken graag met je mee.

Gerelateerde blogs

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?  In een tijd waarin digitale aanwezigheid cruciaal is voor het succes van een bedrijf, is de keuze tussen zelf het beheer van een Virtual Private Server (VPS) op zich nemen of het uitbesteden ervan een belangrijke...

Lees meer

Ransomware-aanval: Hoe voorkom je het? [+ tips]

Ransomware-aanval: Hoe voorkom je het? [+ tips] Ransomware blijft een groeiende dreiging voor bedrijven wereldwijd, vooral voor MKB'ers. In dit blog verkennen we de essentie van ransomware, waarom MKB'ers zo vaak het doelwit zijn en hoe je jezelf hiertegen kunt...

Lees meer
VPS Beheer: Waarom is het cruciaal en hoe verbeter je het?

VPS Beheer: Waarom is het cruciaal en hoe verbeter je het?

VPS Beheer: Waarom is het cruciaal en hoe verbeter je het? Als MKB-eigenaar weet je dat elke technologische investering die je maakt direct invloed heeft op de groei en efficiëntie van je bedrijf. Een van deze kritieke investeringen is je Virtual Private Server (VPS)....

Lees meer
Share This