11 x beste cloud back-up voor het MKB

Werken in de cloud is bij veel bedrijven al een gewoonte geworden. Of je nu volledig in de cloud werkt, of gebruik maakt van een hybride cloud, steeds meer bedrijven stappen over. Werken in de cloud heeft natuurlijk ook veel voordelen. Het is schaalbaar, snel en zeer toegankelijk. Maar heb je ook gedacht aan de back-up? Het onderwerp cloud back-up is vaak onderbelicht, omdat men denkt dat dit wel geregeld is als je een cloud oplossing afsluit. In veel gevallen is dit niet zo. We geven je daarom in dit blog 11 cloud back-ups voor het MKB. 

Waarom cloud back-up? 

In principe staan jouw gegevens, programma’s en data veilig in de cloud. Veilig in de zin van goed beveiligd. Maar wanneer jij, of een van je medewerkers, iets verwijdert is het document of programma ook echt weg. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De synchronisatie van jouw cloud is niet hetzelfde als het maken van een regelmatige back-up. De synchronisatie onthoudt bijvoorbeeld ook geen versies. Daarom is het belangrijk om een goede back-up te organiseren. 

Maar ook wanneer je (nog) niet volledig of helemaal niet in de cloud werkt, is een cloud back-up een handige oplossing. Stel er is brand in jouw kantoorpand waar ook jouw servers staan, dan is het toch wel heel fijn dat jouw back-up veilig in de cloud staat.  

Het voordeel van back-ups in de cloud is dat ze altijd toegankelijk zijn als je maar over internet beschikt. Veel back-up aanbieders maken bovendien op meerdere locaties back-ups. Een back-up in de cloud is veilig, toegankelijk en de data is gemakkelijk terug te halen. 

Cloud back-up - beste cloud back-up

Cloud back-up kiezen

Wanneer je een cloud back-up gaat kiezen is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. Met hoeveel en wat voor soorten devices werk je? Wat moet de omvang van de cloud opslag zijn? Hoe lang wil je de data bewaren? Hoeveel versies wil je bewaren (recovery point objective)? En hoe snel moet de data terug gezet worden (recovery time objective)? Maak voor jezelf een overzicht met antwoorden op deze vragen, zodat je een betere vergelijking kunt maken en uiteindelijk een weloverwogen keuze maakt. 

Zit je middenin de overstap naar de Cloud? Download ons E-book waarin we alle aspecten waaraan je moet denken bundelde. Zo ben je overal op voorbereid!

 

11 x cloud back-up voor het MKB

 

1. MKB back-up

De back-up oplossing van MKB back-up biedt een automatische back-up via een veilige internetverbinding. De back-up wordt naar externe servers op twee beveiligde locaties gestuurd en alles gebeurd met encryptie, ofwel extra gecodeerde beveiliging.

Deze service kost €10,- per 100 Gb.

2. Porton

In bepaalde sectoren en/of wanneer je met gevoelige data omgaat is het verplicht om data in de EU op te slaan. Het voordeel van de back-up service van Porton is dat de servers in Nederland staan. Hierdoor valt Porton Private Cloud Storage onder de Nederlandse wet. Je kunt vanaf elk device synchroniseren of gebruik maken van de handige webapp. Het is eenvoudig om automatische back-ups te maken, back-ups in te plannen en bestanden terug te halen.

De eerste maand kun je Porton gratis uitproberen en daarna kost het € 8,95 voor 500 GB. Er zijn ook andere abonnementen mogelijk met meer of minder GB.

3. KPN back-up

KPN Back-up online is een service waarbij je eenvoudig kiest van welke bestanden je wel of geen back up wenst. Ook bij KPN wordt de back-up dubbel gemaakt en via een beveiligde  internetverbinding verstuurd. Wanneer je Back-up Online hebt besteld, ontvang je  instructies hoe je Back-up Online installeert en hoe je de eerste back-up maakt.

De prijs van KPN back-up is afhankelijk van jouw wensen, er wordt een prijs op maat gemaakt wanneer je contact opneemt.

4. Synology

Met de back-up service van Synology beheer, implementeer en controleer je eenvoudig alle back-uptaken vanuit één omgeving. Door middel van de ontdubbeling technologie bespaar je gemakkelijk opslagruimte, omdat er automatisch geen dubbele bestanden worden opgeslagen. Er zijn verschillende herstel scenario’s zodat, wanneer het nodig is, je snel de back-up kunt gebruiken.

Synology is bij verschillende verkooppartners in Nederland te koop.

5. Dropbox business 

Een bekende naam voor het opslaan van gegevens in de cloud is Dropbox. Deze mag dan ook niet in dit overzicht ontbreken. Dropbox business biedt drie verschillende abonnementen aan, vanaf €10,- per gebruiker per maand (vanaf 3 gebruikers) voor 5 TB opslagruimte. Je kunt het 30 dagen gratis proberen. Dropbox maakt gebruik van tweestapsverificatie (2FA) en heeft een speciale beheerconsole, de beheerder kan meerdere teams beheren. Wanneer je Office 365 gebruikt is er een integratie met Dropbox mogelijk. Ook maakt Dropbox gebruik van slimme synchronisatie en 180 dagen bestandsherstel.

Deze features zijn beschikbaar voor alle abonnementsvormen, de Advanced en Enterprise module hebben daarnaast nog extra functionaliteiten.

Cloud back-up - beste cloud back-up Dropbox

6. Strato 

De back-up service van Strato heet HiDrive en werkt op alle devices en besturingssystemen. Er zijn apps gemaakt voor elk type apparaat. De installatie is eenvoudig. De twee ISO gecertificeerde datacenters van HiDrive staan in Duitsland en voldoen dus aan de Europese wetgeving.

HiDrive is eerste half jaar tot jaar te gebruiken voor slechts €1 per maand. Daarna betaal je €5 per maand voor 500 GB.

7. Livedrive 

Livedrive maakt gebruik van beveiligde Britse datacentra. Ze bieden speciale Windows en Mac software om gemakkelijk back-ups te maken. Er worden maximaal 30 vorige versies van bestanden bewaard. Met een abonnement op Backup + Pro Suite is het heel eenvoudig om back-ups te downloaden. Livedrive beschikt over twee-factor-authenticatie voor extra beveiliging. De datacentra beschikken over het ISO 27001-certificaat en voldoen aan de privacywetgeving van de EU.

Livedrive heeft verschillende abonnementen, afhankelijk van jouw wensen.

8. Yourhosting 

De online back-up oplossing van Yourhosting heet Acronis. Het kan back-ups maken van je hele systeem, inclusief mailboxen, Office 365-groepen en Sharepoint-sites. Na een eerste complete back-up worden daarna alleen back-ups gemaakt van de gewijzigde bestanden. Dat scheelt opslagruimte en -kosten. Er zit een handige beheeromgeving bij. De data staat veilig in gecertificeerde datacenters van Acronis in Frankfurt en wordt daarnaast beveiligd met encryptie. Acronis controleert actief op ransomware en een gedetecteerde aanval wordt direct gestopt.

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden voor abonnementen, afhankelijk van jouw wensen, bijvoorbeeld 100 GB voor € 9,15 per maand.

9. Crashplan

Met crashplan maak je eenvoudig back-ups voor $10 per computer per maand zonder restricties voor bestandsgrootte. De back-ups worden continue gemaakt, zonder dat je het merkt. Je kunt zelf bepalen hoe lang bestanden bewaard blijven en je kunt bestanden vanaf elke computer herstellen zonder extra kosten. De bestanden waar je op dit moment aan werkt worden als eerst geback-upt, en daarna wordt op basis van de bestandsdata de verdere back-up gemaakt.

10. Backblaze

Voor $60- per jaar per computer, maak je gebruik van de diensten van Backblaze. Ze hanteren geen limiet in opslagruimte, dus je zit eigenlijk altijd goed en hebt geen onverwachte kosten. Het systeem is gebruiksvriendelijk en je kunt gebruik maken van twee-factor-authenticatie of single-sign-on via G-Suite of Office 365. De data wordt versleuteld op je computer, versleuteld tijdens de verzending én versleuteld tijdens het opslaan. De datacenters staan in Californië en Arizona. Backblaze biedt ook een gratis proefperiode. 

11. pCloud

Voor pCloud betaal je tussen de 10 en 20 euro per maand voor je back-up in de cloud. Dit zijn de maandelijkse kosten per gebruiker. Je kunt kiezen tussen het normale pakket en het pro-pakket. Bij het laatst genoemde pakket krijg je onbeperkte opslag en extra ondersteuning. pCLoud zegt geen opstartkosten of andere verborgen kosten in rekening te brengen. Je kunt pCloud voor 30 dagen gratis uitproberen.

 

Cloud kiezen? 

Wanneer je een cloud back-up wilt maken wil je zeker weten dat alles goed geregeld is. Het is daarom misschien lastig kiezen voor je, zeker wanneer je niet veel ervaring met cloud opslag hebt. Daarom hebben we een handige cloud keuzenhulp ontwikkeld. Zo kies je een zakelijke cloud die past bij jouw organisatie. Wanneer je andere vragen hebt helpen we je graag verder, neem contact met ons op.

Gerelateerde blogs

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

Lees meer
Share This