Hybrid Cloud: Uitleg, voordelen, nadelen, best practices

Werken in de cloud is al bij velen bekend. Maar de verschillende manieren van werken in de cloud zijn erg uiteenlopend. En dan kun je ook nog een cloud combinatie maken in de vorm van een hybrid cloud. We leggen je in dit blog uit wat een hybrid cloud is, wat de voor- en nadelen zijn en we geven je een aantal best practices. 

 

Wat is een Hybrid cloud? 

Wanneer er gesproken wordt over werken in de cloud, betekent dat dat je niet werkt op jouw lokale server, maar op een server die op een andere plaats in de wereld staat en wordt opgeroepen via het internet. Dat kan overkomen alsof het lang duurt en traag werkt, maar niets is minder waar. De cloud kan zelfs stukken sneller zijn dan jouw lokale server.

De term hybride geeft aan dat iets een combinatie is. Bijvoorbeeld een hybride auto, die zowel op stroom als op benzine kan rijden. Of een hybride taal, dat is een kruising tussen 2 talen. De hybride cloud wordt ook steeds bekender. Het is een gecombineerde cloud, bestaande uit 2 verschillende type cloud servers. Een hybride cloud bestaat uit een private cloud en een public cloud.

Een private cloud is een cloud die jij alleen in gebruik hebt en waarbij jouw eigen (veiligheids-) regels gelden. Je richt het helemaal in zoals jij dat wilt. Een public cloud is een cloud die je deelt met anderen, bijvoorbeeld Amazon Web Services, Microsoft Azure of Google Cloud. Het voordeel hiervan is het gemak en de kosten, omdat alles al is ingericht kun je direct gebruik maken van de applicaties en software. Een hybrid cloud is een combinatie van deze twee en kan worden aangestuurd via één beheer laag. 

Uitleg, voordelen, nadelen, best practices

Meest geschikt voor 

De hybrid cloud is voor verschillende bedrijven interessant. Het grote voordeel van een hybrid cloud is dat je jouw gevoelige data kunt opslaan in een private cloud en tóch de voordelen van een public cloud kunt ervaren. Dit door de public cloud te gebruiken voor je dagelijkse werkzaamheden. 

Veel bedrijven hebben te maken met gevoelige data in de vorm van bijvoorbeeld persoonsgegevens. Deze wil je veilig op kunnen slaan, je hebt ze misschien ook niet dagelijks nodig en daarom zou je ze prima op een goed beveiligde private cloud kunnen plaatsen. Voor je dagelijkse werkzaamheden kun je daarnaast gebruik maken van een public cloud en alle voordelen die daarbij horen.

De beste cloud oplossing vinden voor jouw situatie is niet zo gemakkelijk. We hebben daarom een Cloud Keuzehulp gemaakt die jou de inzichten geeft die je nodig hebt!

 

Voordelen van een Hybrid cloud 

Altijd goed

Met een hybride cloud zit je eigenlijk altijd goed. Je kunt jouw hybride cloud helemaal inrichten naar de behoeften van jouw bedrijf. Daardoor krijgen applicaties, programma’s en workflows precies wat ze nodig hebben. 

Gevoelige data? Geen probleem

Wanneer een bedrijf omgaat met gevoelige informatie zoals persoonsgegevens, is het extra belangrijk om de veiligheid van werken in de cloud te waarborgen. Je kunt met behulp van een hybrid cloud, kiezen om de gevoelige data op te slaan in de private cloud. Daarnaast kun je jouw software of applicaties gewoon blijven gebruiken op de public cloud. 

Switchen

De hybrid cloud oplossing is perfect voor bedrijven die schommelingen ervaren in het gebruik van resources. Wanneer de private cloud maximaal gebruikt wordt, kan eenvoudig worden overgeschakeld naar de public cloud, en andersom. Zo heb je niet snel een capaciteitsprobleem. Bovendien is het makkelijk om wat extra capaciteit in te huren en een tijd later weer te laten vallen. Ook kost het fysiek minder ruimte om te werken met een hybrid cloud. 

Nadelen van een Hybrid cloud 

Een hybrid cloud inrichten, dat kan niet zomaar iedereen. Het is een complex project om de hele infrastructuur goed neer te zetten voor zowel de public als de private cloud. De koppelingen moeten kloppen, je moet bedenken welke applicatie het best werkt op welk type platform. Er zullen een hoop vragen komen. Met een gedegen, stabiele ICT afdeling die op de hoogte is van alle laatste nieuwe ontwikkelingen op dit gebied kom je een heel eind. Toch is het verstandig om voor dit hele proces externe hulp in te schakelen. Zo zie je niets over het hoofd en zal het project goed beheersbaar blijven met minimale downtime. 

Best practices Hybrid cloud

Waar moet je nu echt rekening mee houden wanneer je een hybrid cloud wil gaan implementeren? We hebben tips en tricks voor je verzameld, zodat je straks niets over het hoofd ziet. 

Geschikte implementatiepartner

Wanneer je geen expert in huis hebt op het gebied van cloud computing, is het aan te raden om voor dit hele proces een geschikte implementatiepartner te vinden. De complete ICT infrastructuur wordt verhuisd, en dat is niet zomaar een klusje voor erbij. Het is een groot project waarbij zeker alle kritieke werkprocessen gewoon door moeten kunnen blijven gaan. Downtime is het laatste waar je op zit te wachten. Bereid alles daarom goed voor samen met een implementatiepartner.

Geschikte cloud aanbieder

Wanneer je een hybrid cloud gaat opzetten heb je een public cloud nodig én een private cloud. Niet alle public cloud aanbieders zijn even geschikt om in een hybride cloud landschap te fungeren. Bekijk daarom goed wat jouw eisen zijn, om geschikte cloud aanbieders te kunnen vinden. Een cloud implementatiepartner kan je hierbij adviseren. 

Veiligheid

Veiligheid boven alles. Zorg ervoor dat je straks voldoende zicht op de beveiliging van jouw cloud hebt. Zeker met een public cloud kan dat lastiger zijn omdat zij alles op hun manier instellen, je hebt daar minder controle over. Door middel van de hybride cloud infrastructuur kan een extra veiligheidslaag gecreëerd worden.

Hybrid cloud - veiligheid

Maak infrastructuur inzichtelijk

Om voor zowel jezelf, als de implementatiepartner én de cloud partner inzichtelijk te maken waar jouw bedrijf behoefte aan heeft, is het belangrijk dat je zelf een compleet overzicht van jouw ideale cloud infrastructuur hebt. Maak daarom voor jezelf duidelijk welke applicaties je op welk moment nodig hebt, hoe vaak applicaties gebruikt worden, hoeveel gevoelige data hierbij hoort, hoe zwaar programma’s zijn, welke applicaties voorrang moeten krijgen etc. Een goed begin is het halve werk! 

 

Overstappen naar Hybrid Cloud?

Of je nu kiest voor een Hybrid Cloud of een andere cloudoplossing, als het moment daar is komt er veel op je af. Je wilt het liefst alle mogelijke valkuilen van een overstap op voorhand tackelen. In de praktijk lukt niet lang niet altijd en de uitspraak ‘achteraf is mooi wonen’ is dan erg relevant. Om je te helpen de belangrijkste aspecten scherp te krijgen bundelde we alle vragen die je jezelf kunt stellen voor een soepele overstap in ons E-book ‘Overstappen op de cloud: waar moet ik aan denken’.

Succes!

Gerelateerde blogs

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

Lees meer
Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren Overweeg je Linux te implementeren in je MKB? Slimme zet! Dit krachtige, open-source besturingssysteem biedt niet alleen kostenbesparingen maar ook een robuuste beveiliging en ongekende aanpasbaarheid aan jouw...

Lees meer

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist Ben je van plan je ICT uit te besteden? Dan is het slim om een Service Level Agreement, afgekort SLA, op te stellen. Je spreekt dan samen met je leverancier af aan welke kwaliteit de dienstverlening dient te...

Lees meer
Share This