Private vs public cloud: de verschillen, voordelen en nadelen

Ben jij van plan om gebruik te gaan maken van een cloud server, dan wil je natuurlijk weten of je moet kiezen voor een public cloud of een private cloud. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. We leggen je precies uit wat voor jou de beste keus is, zodat jij ook veilig en vertrouwd gebruik kunt maken van de cloud!

Waarom werken in de cloud

Werken in de cloud heeft ontzettend veel voordelen. Zo kun je dankzij de cloud overal werken waar een stabiele internetverbinding (wifi) beschikbaar is. Wanneer je gebruik maakt van de cloud heb je een stukje cloud opslagruimte dat je altijd en overal kunt oproepen via internet. Zo kun je gemakkelijk thuis of op locatie werken. Meer voordelen over de private cloud en public cloud vind je hieronder.

Zoek je een zakelijke cloud maar weet je niet welke je moet kiezen? Met onze gratis Cloud Keuzehulp weet je binnen een dag welke keuze de beste is voor jou.

private vs public cloud - waarom werken in de cloud?

Wat is een private cloud server?

Een private cloud server is een volledig afgeschermde omgeving dat privé is voor jouw bedrijf. Je koopt of huurt een leeg stukje cloud dat je helemaal naar wens kunt inrichten. 

Wanneer je een private cloud kiest, is het grote voordeel dat dit echt jouw omgeving is waarin je oneindig veel gebruiksmogelijkheden hebt. Je neemt een stukje cloud af en je kunt zelf alles inrichten of laten inrichten. Wil je bijvoorbeeld de cloud gebruiken voor bepaalde programma’s, of wil je het alleen gebruiken voor mail of opslag? De keus is aan jou. 

Deze oneindigheid aan mogelijkheden heeft misschien ook een keerzijde, wanneer je niet goed weet wat je precies wilt me de cloud. Je weet misschien niet goed wat je moet kiezen en waar je de cloud voor wil gebruiken omdat je nog niet veel ervaring hebt met werken in de cloud. Je krijgt eigenlijk een leeg canvas en dat is voor bepaalde bedrijven super fijn maar voor anderen juist niet praktisch. Startups en kleine bedrijven maken vaker gebruik van een public cloud omdat je daar direct aan de slag kunt met de kant-en-klaar oplossingen.  

Als je een private cloud in eigen beheer hebt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en updates. Het fijne daarvan is dat je precies weet waar je aan toe bent als je dit goed regelt. Je weet wanneer er updates nodig zijn, je weet hoe de veiligheid geregeld is en wanneer een storing zich voordoet heb je ook zicht op een oplossing en het tijdsframe daarvan. Wanneer er een storing is bij een public cloud tast je daarbij volledig in het duister. 

public VS private cloud - wat is private cloud

Misschien gaat jouw bedrijf om met gevoelige gegevens die extreem goed beschermd moeten worden. Dan is het gebruiken van een public cloud zeker niet aan te raden, omdat hier gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde beveiliging oplossingen. Met een private cloud heb je veel meer inzicht in de veiligheidsmaatregelen en mogelijke datalekken zijn daardoor geen issue. Je hebt het zelf in beheer.

Wanneer je een private cloud kiest ben je dus zelf verantwoordelijk voor de hele infrastructuur, veiligheid en updates. Je hebt iemand nodig die dit compleet inricht en onderhoudt. Heb je een ICT-afdeling binnen je bedrijf dan is dit geen probleem maar wanneer je een kleiner bedrijf hebt dan zul je hier een specialist voor moeten inhuren. 

 

Wat is de public cloud?

Een public cloud is, de naam zegt het al, een publiekelijke cloud. Je betaalt maandelijks (of jaarlijks) voor een stukje cloud van een cloud aanbieder. Je kiest een pakket met bijvoorbeeld een mailprogramma, opslagruimte voor bestanden, een tekst bewerkingsprogramma, en videochat. Voorbeelden van dit soort pakketten zijn de G-Suite van Google en Microsoft 365.


Voordelen van de public cloud

Een publieke cloud is handig wanneer je een startup bent of wanneer je met het hele bedrijf in stapjes wil overstappen naar de cloud. Het is namelijk erg eenvoudig om op te schalen door meer abonnementen af te nemen, maar ook afschalen is erg eenvoudig. Je weet precies wat je uitgeeft aan de cloud omdat alles in inbegrepen.

De prijs van het gebruik van public cloud is goed omdat je met een hele groep hetzelfde product afneemt. Het up-to-date houden van het systeem wordt verzorgd door de cloud aanbieder. Ook de veiligheid is gewaarborgd. Je hoeft geen personeel aan te nemen voor het beheer van de cloud systemen en je hoeft je dus geen zorgen te maken over de veiligheid en updates. 

 

Nadelen van de public cloud

Wanneer je gebruik maakt van een publieke cloud zijn er geen maatwerk oplossingen mogelijk. Je kiest een abonnement van de cloud aanbieder dat het best past, maar misschien betaal je daarbij voor producten die je helemaal niet gebruikt. Of je mist juist een programma. De vraag is dan of deze oplossing, in verhouding tot private cloud, financieel voordeliger is.

Op het moment dat er een storing, datalek of veiligheidsissue is, ben je volledig afhankelijk en heb je geen zicht op wanneer de problemen weer verholpen zijn. De communicatie zal ook minder soepel verlopen omdat je simpelweg één van de duizenden klanten bent.  


Private vs. public cloud: Wat zijn de verschillen?

Wanneer je een cloud dienst afneemt wil je dat de systemen ten alle tijden gebruikt kunnen worden en dat alle programma’s veilig gebruikt kan worden. Bij een public cloud heb je hier minder grip op dan wanneer je gebruik maakt van een private cloud. Dat kan voor je gevoel minder prettig zijn. Toch wordt er bij de public cloud aanbieder ook alles aan gedaan om storingen en datalekken te voorkomen en wanneer er toch iets gebeurd wordt het natuurlijk zo snel mogelijk opgelost. 

De mogelijkheden voor het inrichten van een cloud zijn bij een de public cloud heel anders dan bij een private cloud. Bij de publieke cloud-vorm maak je meestal gebruik van een pakket met programma’s terwijl je bij een private cloud zelf de inrichting kunt kiezen. 

Het opschalen en afschalen is bij een public cloud gemakkelijker dan bij een private cloud. Je neemt gewoon een extra abonnement zodra je nieuwe medewerkers aanneemt. Dat is binnen een half uurtje geregeld. De abonnementen zijn meestal maandelijks opzegbaar dus zodra je afscheid moet nemen van iemand kun je ook eenvoudig afscheid nemen van zijn cloud abonnement. 

Lees ook het blog: Overstappen naar de cloud van A tot Z: uitleg, voordelen, nadelen en tips

Combinatie van public en private cloud

Zoals je kon lezen hebben beide vormen van cloud hun voor- en nadelen.  Vrij lastig om een beslissing te nemen vind je niet? Gelukkig hebben we goed nieuws voor je!

Je kunt voor een combinatie van public- en private cloud gaan. Dit noemt men een hybrid cloud. Hierbij gebruik je zowel een public als een private cloud. Zo profiteer je van de sterke punten van de twee type cloud.

public VS private cloud - hybrid cloud

Kies de cloud server dat past bij jouw bedrijf

De keuze voor een public cloud of private cloud kan erg lastig zijn. Zeker wanneer je voor het eerst via de cloud wil gaan werken kan het erg complex zijn om een keuze te maken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en je kunt je door alle informatie behoorlijk overspoeld voelen. Je wilt immers de beste keuze maken om veilig te werken, je wilt geen data verliezen en je wilt ook snel kunnen schakelen en overal bij jouw bestanden kunnen. Om je te helpen de beste keuze te maken hebben we een Cloud Keuzehulp gemaakt waarmee je binnen een dag de beste cloud oplossing vindt! 

Gerelateerde blogs

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

Lees meer
Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren Overweeg je Linux te implementeren in je MKB? Slimme zet! Dit krachtige, open-source besturingssysteem biedt niet alleen kostenbesparingen maar ook een robuuste beveiliging en ongekende aanpasbaarheid aan jouw...

Lees meer

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist Ben je van plan je ICT uit te besteden? Dan is het slim om een Service Level Agreement, afgekort SLA, op te stellen. Je spreekt dan samen met je leverancier af aan welke kwaliteit de dienstverlening dient te...

Lees meer
Share This