Public cloud kiezen: Microsoft Azure, Google Cloud, AWS

Ben je van plan om gebruik te gaan maken van een public cloud? Dan is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn. In deze blog lichten we daarom de verschillen uit tussen Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Services.

Wat is een public cloud?

Wanneer je gebruik maakt van een public cloud, huur of koop je een stukje van een grote publieke server. De server is via de cloud op te roepen en is ook beschikbaar voor andere bedrijven of personen die weer een ander stukje van de cloud server kopen of huren. Je gebruikt deze server om programma’s, applicaties en bestanden op te slaan.

 

Voordelen public cloud 

Het gebruik van een public cloud kent vele voordelen. Zo hoef je weinig tot geen ICT kennis in huis te hebben, omdat de hele infrastructuur van de hardware wordt beheerd door de cloudaanbieder. Je hoeft niets te doen voor de server, terwijl deze wel altijd tot jouw beschikking staat. 

Omdat de public cloud door meerdere personen en bedrijven wordt gebruikt, deel je ook de onderhoudskosten. Wanneer iets stuk gaat, hoef je hier niet extra voor te betalen. De cloud aanbieder is hier verantwoordelijk voor en zal het oplossen binnen de gestelde servicetermijn. De meeste public cloud aanbieders maken gebruik van een abonnement met vaste tarieven per gebruiker per maand of per jaar. 

Wanneer je gebruik maakt van een public cloud, kun je altijd en overal gebruik maken van deze cloud als je maar over internet beschikt. Je kunt werken, waar en hoe het jou uitkomt. Het maakt ook niet uit wat voor device je gebruikt, je kunt via een laptop, telefoon of tablet gebruik maken van de public cloud. 

Ben je een groeiend bedrijf? Dan is een public cloud ideaal, omdat je gemakkelijk extra gebruikerslicenties kunt afnemen. Het gebruik van een public cloud is dus erg schaalbaar en dat is wel zo overzichtelijk en kostenefficiënt. 

 

Welke public cloud providers zijn er?  

Er zijn veel verschillende public cloud providers om uit te kiezen. De bekendste en internationaal gezien de grootste zijn toch wel Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Microsoft Azure, Oracle Cloud en Alibaba Cloud. Er zijn ook kleinere partijen die een public cloud aanbieden. Echter het grote voordeel van een grotere partij is dat de systemen vrijwel altijd beschikbaar zijn en dat ze de kosten laag kunnen houden omdat ze zo groot zijn. 

 

Op zoek naar de beste cloud voor jouw organisatie? Onze Cloud Keuzehulp schijnt licht op de best passende oplossing. 

 

 

 

Microsoft Azure vs. Google Cloud vs. AWS

Om een goed beeld te krijgen van de overeenkomsten en verschillen nemen we de drie bekendste public cloud aanbieders in Nederland onder de loep; Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Services (AWS). 

 

Overeenkomsten 

Laten we eerst kijken naar de overeenkomsten tussen deze 3 platformaanbieders. Ten eerste bieden alle 3 de platformen cloud opslag en backups. Je betaalt hierbij alleen wat je gebruikt, en kunt makkelijk meer of minder afnemen. De platformaanbieders zijn dus alle 3 erg schaalbaar. Ook bieden ze allemaal de platformen Iaas en Paas oplossingen, containerdiensten en maken ze gebruik van Machine learning en AI (Artificial Intelligence). 

 

Verschillen 

Gelukkig zijn er ook verschillen tussen de platformen, want dat maakt het makkelijker om een keuze te maken. Het grootste verschil is dat AWS geen SaaS (Software as a Service) aanbiedt. Microsoft Azure en Google Cloud bieden dit wel aan, in de vorm van Microsoft 365 en Google G-suite. Met deze software pakketten kun je gebruik maken van verschillende programma’s waarmee je dagelijkse werkzaamheden kunt verrichten. Denk aan een mailsysteem, tekstverwerkingsprogramma en bijvoorbeeld Excel of Spreadsheet om data te verwerken. 

Een ander groot verschil is de grootte van de platformaanbieders. Zo is Amazon Web Service (AMS) erg groot, Microsoft Azure is qua grootte een goede nummer twee. Google cloud is wat kleiner maar heeft wel weer heel goede mogelijkheden op het gebied van AI en machine learning. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent. We gaan hieronder nog iets dieper in op de specificaties per platform. 

 

 

Microsoft Azure 

 

 

Voor wie het meest geschikt? 

Wanneer jouw bedrijf veel gebruik maakt van softwareprogramma’s van Microsoft is het een logische keuze om Microsoft Azure te gebruiken. Hierbij kun je namelijk het softwarepakket van Microsoft 365 via de cloud gebruiken. 

 

Voordelen en nadelen

Microsoft Azure is een van de snelste cloudoplossingen van dit moment. Bovendien is Microsoft een goede partij die bekend staat om betrouwbaarheid en kwaliteit met een hoog service level agreement. Een ander voordeel is dat ze ook SaaS aanbieden in de vorm van Microsoft 365. Je betaalt naar gebruik dus de kosten zijn altijd in verhouding. Je betaalt niet snel te veel omdat je gemakkelijk kunt op- en afschalen. 

Een nadeel van Microsoft Azure is dat je dit niet zomaar even zelf kunt opstarten. Je zult namelijk een expert moeten inschakelen om alles zo efficiënt mogelijk samen te laten werken. Het is helemaal anders dan het inrichten van lokale servers. Bovendien kan het overweldigend zijn als je ziet wat voor mogelijkheden er zijn met Microsoft Azure. Het kan lastig zijn om duidelijk te krijgen wat jij nu precies nodig hebt, zeker wanneer je hier niet in thuis bent. 

 

Microsoft Azure toepassingen  

Microsoft Azure biedt een sterk totaalpakket. Wanneer je gebruik maakt (of gebruik wil gaan maken) van Microsoft 365 is het een logische keuze om voor Azure te kiezen. Er zijn heel veel toepassingen beschikbaar en ook wanneer je een hybride cloud wil is Microsoft Azure een goede keuze. 

 

 

Google Cloud

 

 

Voor wie het meest geschikt? 

Google Cloud is niet zo groot en massaal als AWS en Microsoft Azure, en daarom wellicht beter geschikt wanneer je zelf een klein bedrijf hebt. Google heeft zich met name gericht op de start-ups en bedrijven die vooral cloud based werken. Wanneer je op zoek bent naar een toegankelijke, intuïtieve cloudoplossing kan Google Cloud een goede match zijn. 

 

Voordelen en nadelen

Google Cloud heeft meer focus en specialisatie op het gebied van data-analyse door middel van AI ofwel kunstmatige intelligentie. Bovendien is Google Cloud minder massaal en iets toegankelijker. Ook biedt Google software vergelijkbaar met Microsoft 365. Het is kostentechnisch ook een goede optie, zeker voor beginnende bedrijven om IT kosten te besparen. Qua beveiliging doet Google het ook erg goed. 

Wat Google Cloud ook biedt is live migraties van virtuele machines. AWS en Microsoft Azure bieden deze functionaliteit niet aan. Wanneer er reparaties of updates nodig zijn kan dat beter worden aangepakt zonder dat de machines opnieuw moeten worden opgestart. 

Aan de andere kant is Google Cloud in vergelijking tot AWS en Microsoft Azure later op de markt gekomen. Het heeft daardoor minder ervaring en ook minder producten. 

 

Google Cloud toepassingen  

Google Cloud is ideaal wanneer je een klein bedrijf, start-up of zelfstandige bent. Zeker wanneer je ook gebruik maakt van de software is Google een goede partij om alles in de cloud te kunnen regelen. Ook wanneer je je bezig houdt met data-analyses en kunstmatige intelligentie. 

 

 

Amazon Web Services 

 

 

Voor wie het meest geschikt? 

Wanneer je een groot bedrijf hebt en op zoek bent naar een cloudoplossing met veel mogelijkheden in managementcapaciteiten en -rapportages, is AWS een goede partij.

 

Voordelen en nadelen

Amazon web services is de grootste partij met tevens de meeste ervaring. AWS werkt continue aan doorontwikkeling en verbeteringen. Er komen onwijs veel nieuwe functionaliteiten in rap tempo beschikbaar. AWS is een ideaal platform voor managementtools en -rapportages en het heeft alle functionaliteiten voor ontwikkelaars en beheerders. Het biedt duizenden producten en clouddiensten aan in de AWS Marketplace. 

Juist door de grootte van AWS kun je ook overweldigd worden. Het is misschien lastig om keuzes te maken hoe je alles in gaat richten en wat je precies wel of niet nodig hebt. Hier zul je dan ook een specialist bij nodig hebben. 

AWS biedt geen softwarepakket zoals Google Cloud en Microsoft Azure dat wel doen. Dat kan een nadeel zijn. 

Amazon web services toepassingen  

Amazon Web Services biedt ontzettend veel mogelijkheden. Er zijn duizenden producten beschikbaar in de marketplace. Het is één van de eerste op de cloud markt met veel ervaring. Wanneer je een cloud zoekt met veel mogelijkheden is Amazon iets voor jou, mits je wel iemand hebt die je helpt bij het inrichten, ontwikkelen en uitbreiden. 

 

Conclusie 

Er zijn kort gezegd enorm veel mogelijk bij zowel Google Cloud, Microsoft Azure én Amazon Web Services (AWS). Heb je een start-up dat een compleet cloud pakket nodig heeft inclusief software? Of ben je een grote speler en wil je veel mogelijkheden en hecht je waarde aan jarenlange ervaring? Je zou zelfs nog combinaties kunnen maken in de vorm van een hybride cloud.

Wat je ook kiest, op het moment dat je de overstap gaat maken komt er veel op je af. Waar moet je allemaal aan denken? En hoe zorg ik dat ik niets over het hoofd zie? In ons E-book ‘Overstappen op de cloud’ delen we alle vragen die je jezelf kunt stellen tijdens een overstap. Download ‘m alvast en houdt hem bij de hand wanneer het zo ver is. Zo ben je overal op voorbereid!

Gerelateerde blogs

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

Lees meer
Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren Overweeg je Linux te implementeren in je MKB? Slimme zet! Dit krachtige, open-source besturingssysteem biedt niet alleen kostenbesparingen maar ook een robuuste beveiliging en ongekende aanpasbaarheid aan jouw...

Lees meer

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist Ben je van plan je ICT uit te besteden? Dan is het slim om een Service Level Agreement, afgekort SLA, op te stellen. Je spreekt dan samen met je leverancier af aan welke kwaliteit de dienstverlening dient te...

Lees meer
Share This