Welke soorten servers bestaan er en wat zijn de verschillen?

Waarschijnlijk weet je wel wat een server is, maar welke soorten servers zijn er allemaal en wat is de beste optie voor jouw situatie? Dat leggen we uit in dit blog.

Wat is een server?

Een server. Wat is dan nu precies? Het woord server is een Engelstalig woord. Serve betekent ‘dienen’ en dat is precies wat een server doet. Hij verleent diensten aan andere computers. Een server heeft krachtige processoren en veel geheugen om ontzettend veel informatie te kunnen verwerken.

Waar het in essentie om gaat bij alle soorten servers is verwerking, opslag en uitwisseling van gegevens. Er bestaan verschillende servers die verschillende informatie verstrekken aan andere computers. Denk bijvoorbeeld aan servers die website-gegevens opslaan.

Wanneer jij een website bezoekt, maak je gebruik van deze webserver. Of wanneer jij een mail leest, verstuurt of verwijdert, maak je gebruik van een mailserver. Een database server is gericht op het opslaan en archiveren van documenten.

wat is een server

Soorten servers

Je weet nu dat er verschillende type servers zijn, zoals onder andere een mailserver, webserver en database server. Deze servers kunnen dan weer op verschillende locaties staan. We gaan in op de 3 meest voorkomende locaties.

On-premise server

Een on-premise server is een server die je in jouw eigen bedrijfspand kunt neerzetten. Het is dus een lokale server. Het grootste voordeel hiervan is, dat je grote bestanden snel kunt oproepen en je niet afhankelijk bent van internet.

Voordelen on-premise server
Wanneer je als bedrijf werkt met grote bestanden, zoals bijvoorbeeld grafische bestanden, dan is een on-premise server fijn omdat deze bestanden snel op jouw pc geladen worden. Ook ben je niet afhankelijk van de internetverbinding. Als er een slechte of helemaal geen verbinding is met internet, kun je toch bij jouw bestanden. Ook voelt het vertrouwd om een server in eigen beheer te hebben, je kunt hem zien staan en je weet wat er mee gebeurd.

Nadelen on-premise server
Als je als bedrijf veel gebruik maakt van remote werken, ofwel werken op afstand, dan is een lokale server echt niet handig. Het werkt namelijk trager als je vanaf een extern netwerk moet inloggen op deze server. Voor veel bedrijven is het bovendien onmogelijk om bepaalde veiligheidsvoorzieningen te treffen voor de lokale server. Denk hierbij aan noodstroomvoorzieningen, inbraakpreventie en koeling.

Veiligheid valt of staat met deze veiligheidsvoorzieningen. Wanneer jouw bedrijf groeit en je meer serverruimte nodig hebt voor de nieuwe medewerkers, is dat bovendien niet eenvoudig te realiseren. Waarschijnlijk moet je zelfs een compleet nieuwe server aanschaffen. Je hebt tot slot personeel nodig om de server te beheren en onderhouden.

Voor wie is de on-premise server geschikt?
Wanneer je als bedrijf werkt met grote bestanden of bepaalde software, is het noodzakelijk om met een on-premise server te werken. Ook wanneer er geen goede of instabiele internetverbinding mogelijk is op de locatie van jouw bedrijf is een on-permise server een goede uitkomst. 

Wat is het verschil tussen on-premise en een cloud server? Dat lees je in dit blog.


Cloud server

Wanneer je een server in de cloud gebruikt, betekent dit dat je gebruik maakt van online opslagruimte.

Voordelen
Als er veel buiten de deur gewerkt wordt, bijvoorbeeld omdat werknemers thuiswerken of op locatie bij klanten, dan is een cloud server heel fijn. De data op de cloud server is namelijk snel en makkelijk op te roepen zolang je een goede internetverbinding hebt.

Bovendien is het geen probleem als er (tijdelijke) medewerkers aangenomen worden, omdat een cloud server heel schaalbaar is. Je kunt gemakkelijk extra accounts regelen of juist accounts stoppen als er mensen weggaan. Tot slot worden diverse updates direct doorgevoerd bij een cloud server, als je tenminste een goede partij kiest. 

Nadelen
Het nadeel van een cloud server kun je misschien al raden. Wanneer je namelijk niet beschikt over een stabiele en snelle internetverbinding kan de cloud server niet snel worden opgeroepen en werkt alles dus trager of helemaal niet. Ook is het gebruik van een cloud server niet fijn als je werkt met grote bestanden, omdat het oproepen hiervan langer kan duren en afhankelijk is van de internetverbinding.

Wanneer je werkt met zelf ontwikkelde applicaties of wanneer jouw organisatie zeer gevoelige informatie verwerkt, is het werken met een cloud server geen mogelijkheid. Je zult dan een on-premise server nodig hebben.

Voor wie is de cloud server geschikt?
Wanneer de medewerkers in jouw organisatie veel buiten de deur werken dan is een cloud server ideaal, omdat ze dan middels remote desktop met alle benodigde bestanden en programma’s kunnen werken. Ook wanneer je weinig of geen omkijken wilt hebben naar de ict infrastructuur, dan is werken met een cloud server via een goede ICT leverancier een fijne uitkomst. 

cloud server locatie

Waar staat mijn Cloud server eigenlijk? 

Het verschilt per cloud server wat de locatie hiervan is. Het belangrijkste is dat je weet waar je gegevens staan, met name de persoonsgegevens. Hoe weet je dit? 

Je hebt public servers en private servers. Een public cloud server wil zeggen dat je een stukje van de cloud server gebruikt, en dat anderen ook een ander stukje van deze cloud server gebruiken. Een bekend voorbeeld is Google Drive, waarbij je jouw eigen bestanden opslaat, maar heel veel anderen doen dat ook op hun eigen stukje cloud server.

Een private cloud server is een persoonlijke cloud omgeving die je kunt inrichten naar eigen wens en waar alleen jij toegang tot hebt. Het voordeel hiervan is dat je geen persoonsgegevens hoeft op te slaan in een publieke cloud. Dit kan soms handig zijn wanneer derde partijen eisen stellen aan veiligheid.

Voordelen van een public cloud
Het grootste voordeel van een public cloud is dat je het niet zelf hoeft te onderhouden en dat je het onderhoud niet alleen hoeft te betalen. Dit doe je namelijk gezamenlijk; met alle andere gebruikers van de public cloud server koop je dit bij de dienst die je afneemt. Het is daarnaast eenvoudig om de dienst die je afneemt uit te breiden.

Nadelen van een public cloud
Het nadeel van de public cloud is dat je de cloud server niet helemaal in eigen beheer hebt. Dit kan je een onveilig gevoel geven, ook al is dat niet per definitie gegrond. 

Altijd de juiste server

Nu je de verschillende soorten servers kent is het maken van een keuze de volgende stap. Het kiezen van een server is best moeilijk, waarschijnlijk doe je dit niet dagelijks en dat maakt het juist nog lastiger. Ga je voor een Cloud server? Gebruik dan onze Cloud Keuzehulp voor het MKB en maak de juiste keuze.

Elk bedrijf heeft weer andere wensen en natuurlijk wil je ook toekomstgericht te werk gaan bij het kiezen van een server. Daarom is het slim om altijd een gespecialiseerde partij in te schakelen om je te adviseren bij jouw keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.

Gerelateerde blogs

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

Lees meer
Share This