Wat is virtualisatie? Uitleg, toepassingen en tips

Ben je je aan het verdiepen in virtualisatie en wil je hier meer over weten? Dan zit je hier helemaal goed. In dit blog leggen we uit wat het veelgehoorde begrip virtualisatie is, hoe het gebruikt wordt en geven we tips hoe je het voor jouw organisatie kunt inzetten. Wie weet kan dit jouw ICT infrastructuur verder helpen. 

 

Wat is virtualisatie? 

 

Virtualisatie is het creëren van een virtuele versie van iets. Misschien heb je weleens een virtuele rondleiding gehad? Of maak je gebruik van een virtuele assistent? Dit zijn zomaar twee voorbeelden van virtualisatie. Er wordt tegenwoordig steeds meer virtueel gemaakt. Maar waar we het in dit blog over hebben, is de virtualisatie van een computer. Wanneer er meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op dezelfde computer werken, dan gebeurt dat door middel van virtualisatie. 

Een computer heeft één besturingssysteem. Voorbeelden van een besturingssysteem zijn Windows, Linux en Mac Os. Er kunnen wel meerdere besturingssystemen worden geïnstalleerd op een computer maar ze kunnen normaliter nooit tegelijkertijd worden opgestart. 

Door middel van virtualisatie software is het wél mogelijk om meerdere besturingssystemen op één computer ofwel een server te laten werken. Wanneer je dit toepast, maak je dus gebruik van een virtuele computer; de computer zie je niet maar je gebruikt hem wel.  

Wat is virtualisatie - virtualisatie in beeld

Wist je dat je je IT infrastructuur (waaronder virtualisatie valt) tegenwoordig kunt afnemen bij een leverancier. Dit noemt men IAAS. Dit staat voor Infrastructure as a service. Hierbij neem je bijvoorbeeld je server, je netwerk en de opslag af bij een professionele partij.


Waarom virtualisatie? 

Misschien gebruik je al virtualisatie voor een deel van jouw ICT infrastructuur, of op persoonlijke basis. Een van de meest voorkomende virtualisatie situaties is namelijk de cloud. Cloudsystemen werken door middel van virtualisatie. En dat is niet voor niets, want voor een cloudbeheerder is dit ideaal. Een cloudsysteem is ontzettend efficiënt dankzij virtualisatie. 

Virtualisatie wordt gebruikt om een efficiënte ICT infrastructuur te realiseren, omdat je maximaal gebruik maakt van de capaciteit van servers en computers. Bovendien is het dankzij virtualisatie eenvoudig om locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Tot slot wordt virtualisatie gebruikt om niet gebonden te hoeven zijn aan één device, want door middel van virtualisatie kun je jouw werkplek oproepen vanuit allerlei devices.  

Wat heb je nodig voor virtualisatie? 

Om met virtualisatie te starten heb je geschikte hardware nodig. Niet zomaar elke server is geschikt voor virtualisatie. Ook heb je virtualisatiesoftware nodig. 

Bij een virtuele werkplek worden verschillende applicaties samengebracht naar één digitale werkplek. Deze werkplek is oproepbaar vanaf verschillende devices en locaties, heel flexibel dus. Naast de verschillende applicaties kunnen ook eigen instellingen en data van de gebruiker worden samengebracht binnen de virtuele werkplek. In feite kan de virtuele werkplek helemaal naar wens van de gebruiker worden ingericht, eigenlijk zoals bij een fysieke eigen computer. 

Virtualisatie voordelen 

Virtualisatie heeft veel voordelen. Je kunt locatie-onafhankelijk werken, op verschillende devices. Je hebt dus geen vaste werkplekken nodig voor je medewerkers, met allemaal een vaste computer. 

In veel gevallen wordt de capaciteit van een computer niet volledig benut. Door middel van virtualisatie zou je dit beter kunnen regelen, en de computer/server beter en slimmer gebruiken. 

Naast het feit dat virtualisatie efficiënter is, is het ook kostenbesparend. Het kost namelijk minder computers die je moet aanschaffen en onderhouden. Bovendien kosten minder computers logischerwijs ook minder stroom. 

Virtualisatie nadelen

Een nadeel van virtualisatie is dat je een duurdere server moet aanschaffen. Gelukkig betaalt de investering zich snel terug doordat je minder computers nodig hebt.

En ben je overtuigd van de vele voordelen van visualisatie? Lees dan verder en gebruik de tips verderop in dit blog. 

Virtualisatie - nadelen

Virtualisatie tips   

Om met virtualisatie te beginnen is het nodig om goed voorbereid te zijn. Daarom geven we je graag nog een aantal tips voor virtualisatie van je bedrijf. Zo zie je niets over het hoofd en hoef je ’s nachts niet wakker te liggen van dit project.

Bedenk wat je wilt bereiken

Voordat je aan de slag gaat met virtualisatie is het natuurlijk belangrijk om te weten waarom je dit precies wil doen. Bedenk jouw doel en maak een plan. Het is een behoorlijk grote stap om in één keer allerlei computers, applicaties en systemen te verplaatsen naar een virtuele omgeving. Bedenk daarom goed wat je wilt bereiken, waarom en op welke termijn. Maak bijvoorbeeld een roadmap, om te zien wat je einddoel is en hoe je daar kunt komen.

Begin klein 

Zoals hierboven beschreven is het een grote stap om jouw huidige ICT infrastructuur in één keer volledig om te zetten naar een virtuele omgeving. Begin daarom klein, en ga in stapjes over. Maak van een heel groot project, kleinere projecten. Evalueer in de tussen tijd en ga niet te snel.

Betrek een expert

Gedegen kennis van virtualisatie is essentieel om een vlekkeloze overstap te realiseren. Heb je deze kennis niet in huis? Betrek dan vroegtijdig een expert bij het proces. Een specialist kan mee denken en je behoeden voor belangrijke valkuilen. Zo zie je niets over het hoofd en hoef je je geen zorgen te maken over een vermoeiend proces. Mogelijke problemen worden door een expert al gezien nog voordat er iets mis gaat. Je collega’s merken hierdoor zo min mogelijk van de overgang en zullen je dankbaar zijn!

Denk je eraan je werkplek efficiënter in te richten met behulp van virtualisatie? We denken graag geheel vrijblijvend met je mee.

Virtualisatie - expert

Betrek collega’s bij verandering

Het is belangrijk om iedereen binnen de organisatie op de hoogte te stellen van de aankomende veranderingen. Zelfs als er niets veranderd voor hun werkplek, is het belangrijk dat ze weten dat er een verandering binnen het bedrijf plaats gaat vinden. Zorg voor draagvlak, door collega’s goed te informeren en de voordelen uit te leggen.

Testen is key

De gebruiker hoeft in feite niets te merken van de veranderingen die virtualisatie met zich meebrengt. Hij of zij kan gewoon applicaties gebruiken, data opzoeken en bestanden verwerken. De werkplek kan hetzelfde blijven, het wordt alleen een virtuele werkplek. 

Het belangrijkste onderdeel van de stappen richting virtualisatie is toch echt het testen. Omdat er wél veranderingen plaats gaan vinden in netwerk, servers of software. Dat moet allemaal beschikbaar blijven voor de gebruikers. Je wilt voorkomen dat straks een applicatie opeens niet meer beschikbaar is voor medewerkers, waardoor ze niet efficiënt kunnen blijven werken.

Daarom is een test/pilot team heel erg handig. Elke stap die gezet wordt richting het einddoel, kan door het testteam worden getest en geëvalueerd. Voordat het direct de organisatie ingaat. Mogelijke fouten kunnen zo op tijd ontdekt en hersteld worden. 

Conclusie 

Virtualisatie kan een goede oplossing zijn wanneer je klaar bent voor aanpassingen binnen je ICT infrastructuur. Het zorgt voor efficiëntie en kostenbesparing. Voor gebruikers verandert er weinig tot niets, behalve dat ze niet meer gebonden zijn aan één vaste computer. Om gebruik te maken van virtualisatie moet je wel goed voorbereid zijn, de juiste kennis in huis halen en niet te snel willen gaan. Wij delen graag onze zienswijze en expertise met je. Neem contact met ons op en we helpen je op weg!

Gerelateerde blogs

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

Lees meer
Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren Overweeg je Linux te implementeren in je MKB? Slimme zet! Dit krachtige, open-source besturingssysteem biedt niet alleen kostenbesparingen maar ook een robuuste beveiliging en ongekende aanpasbaarheid aan jouw...

Lees meer

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist

Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist Ben je van plan je ICT uit te besteden? Dan is het slim om een Service Level Agreement, afgekort SLA, op te stellen. Je spreekt dan samen met je leverancier af aan welke kwaliteit de dienstverlening dient te...

Lees meer
Share This