Wat kost werken in de Cloud? + Calculator

Je ziet de voordelen van cloud computing. Maar wat kost werken in de cloud eigenlijk? En ben je dan voordeliger uit? Wanneer je je gaat verdiepen in cloudoplossingen kan dat overweldigend zijn. Want wat is de beste oplossing voor jou? In dit blog helpen we je op weg.

Wat heb je nodig?

Werken in de cloud zorgt ervoor dat we overal ter wereld kunnen werken, wanneer we maar willen. Zolang we maar verbinding hebben met het internet. Een goede beveiliging is dan extra belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je medewerkers goed beschermd zijn en dat je bedrijfsgegevens veilig zijn. Nu hoeft het geen alles-of-niets kwestie te zijn. Je kunt ook besluiten gedeeltelijk over te stappen naar de cloud. Dit noemen we ook wel de hybrid cloud.

Grofweg zijn cloudservices in te delen in drie categorieën:

 • Infrastructure as a Service (IaaS)
 • Platform as a Service (PaaS)
 • Software as a Service (SaaS)

Infrastructure as a service (Iaas)

  IaaS is de minst vergaande oplossing van alle cloudoplossingen. Je besteedt hierbij een gedeelte van de hosting uit. Denk aan servers, netwerken en opslag. Dit is interessant voor bedrijven die zelf al een omgeving hebben draaien en veel te maken hebben met pieken en dalen. Je blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van je omgeving. Tegelijkertijd betaal je vaak alleen voor datgene wat je gebruikt. 

  Voorbeelden van IaaS zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud.

  Platform as a Service (PaaS)

  PaaS gaat nog wat verder. Want naast de servers, netwerken en opslag levert de cloud service provider alles wat nodig is om zelf software en applicaties te ontwikkelen en te beheren. Inclusief de middleware zoals Java en .Net. PaaS is geschikt voor bedrijven die eigen developers hebben en die in een hoog tempo nieuwe producten of diensten willen ontwikkelen. Een abonnement is bij deze cloudoplossing gebruikelijk.

  Voorbeelden van PaaS zijn Windows Virtual Desktop en Google App Engine.

  Software as a Service (SaaS)

  SaaS is de meest uitgebreide cloudoplossing. De cloud service provider regelt dan alles voor je. Hardware én software. Inclusief installatie en onderhoud. Het is een totaaloplossing voor werken in de cloud. En ook de meest gekozen vorm van cloud computing. SaaS zie je vooral in abonnementsvorm of als on-demand constructie.

  Voorbeelden van SaaS zijn Office 365, Salesforce en Google Apps.

  Welke cloud kiezen?

  Welke cloud je het beste kunt kiezen, hangt volledig af van jouw bedrijfssituatie en wensen. Houd ook in gedachten dat er altijd wel wat maatwerk bij komt kijken. De belangrijkste vraag is:

  Wat heb je nodig voor jouw bedrijf?
  Wil je bepaalde software in de cloud gebruiken? Of zijn er specifieke clouddiensten die je interesse hebben? Bijvoorbeeld Office 365 of Salesforce. Maak een lijst met providers die deze dienst kunnen leveren.

  Vervolgens kun je deze lijst gaan bijschaven. Wat vind je belangrijk als je kijkt naar service, beschikbaarheid, beveiliging en locatie van data? Vergelijk ook goed welke zaken je kunt uitbesteden en welke zaken je zelf moet regelen. Zo zijn updates en onderhoud niet altijd inbegrepen.

  Twijfel je welke cloud het beste past? En wil je geen verkeerde investeringen doen? Start dan met onze Cloud Keuzehulp. Je krijgt direct inzicht in de beste cloud voor jou.

  welke cloud kiezen

  Wat kost werken in de cloud?

  De kosten van cloud computing hangen af van de gekozen cloud dienst. Voor Office 365 of bepaalde software die je in de cloud afneemt zijn duidelijke prijsafspraken. Je betaalt bijvoorbeeld per gebruiker of een vast bedrag per maand. Andere diensten rekenen achteraf per gebruik en zijn daarom lastiger in te schatten. Er zijn zelfs diensten waarbij het gebruik per minuut in rekening wordt gebracht.

  Om een juiste inschatting van de kosten te kunnen maken, is het belangrijk te weten wat je precies nodig hebt. En wat je gaat gebruiken. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig. Veel bedrijven ontbreekt het aan kennis voor een succesvolle cloud migratie. En zelfs wanneer die kennis wel aanwezig is, blijft het nog steeds moeilijk. Aanvullende kosten voor maatwerk worden regelmatig over het hoofd gezien.

  Bespaar jezelf daarom de tijd, moeite en onnodige kosten. Kies ervoor om een externe specialist een inschatting te laten maken wat werken in de cloud je gaat kosten. Of laat eens een testcase draaien. Wij helpen je graag met een passende cloudoplossing binnen je budget.

  Kostencalculator: bereken jouw prijs

  Wil je direct weten wat werken in de cloud kost? Met de kostencalculator bereken je gemakkelijk de prijs per gebruiker per maand. Start de kostencalculator.

  *De kostencalculator is een snelle indicatie gebaseerd op een eenvoudige kantooromgeving. Neem bij gebruik van vele applicaties, servers of specifieke diensten contact met ons op. We maken dan graag een passende berekening voor je.*

  Overstappen naar de cloud?

  Cloud migratie is geen gemakkelijke opgave en veel om over na te denken. Hoe houdt je alle aspecten scherp? Denk aan veiligheidsrisico’s en juridische zaken. Download ons e-book voor het MKB: Overstappen naar de Cloud met dé 40 vragen die je jezelf kunt stellen tijdens de overstap. Succes!

  Als ervaren ICT experts weten we als geen ander hoe we jou het beste kunnen ondersteunen. Samen kijken we wat jouw bedrijf nodig heeft. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op. Wij denken graag met je mee.

  Gerelateerde blogs

  Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

  Managed vs unmanaged VPS: Wat is het verschil?

  Managed vs Unmanaged VPS: Wat is het verschil? Als MKB-directeur sta je voor de keuze: kies je voor een managed of unmanaged VPS voor je bedrijf? Deze beslissing heeft significante implicaties voor zowel je budget als je bedrijfsvoering. In dit blog verdiepen we ons...

  Lees meer
  Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

  Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren

  Linux in het MKB: Een overzicht voor bedrijfseigenaren Overweeg je Linux te implementeren in je MKB? Slimme zet! Dit krachtige, open-source besturingssysteem biedt niet alleen kostenbesparingen maar ook een robuuste beveiliging en ongekende aanpasbaarheid aan jouw...

  Lees meer

  Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist

  Service Level Agreement: uitleg, voorbeeld, checklist Ben je van plan je ICT uit te besteden? Dan is het slim om een Service Level Agreement, afgekort SLA, op te stellen. Je spreekt dan samen met je leverancier af aan welke kwaliteit de dienstverlening dient te...

  Lees meer
  Share This